Amandelnoten enorm gezond, maar... - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Amandelnoten enorm gezond, maar...

Eerlijk Voedsel
Gepubliceerd door in Voeding ·
Tags: notenenergieetenplantage
Het eten van meer noten is voor de mensheid één van de manieren om het voedselprobleem op te lossen. Immers zit er een enorme hoeveelheid energie in noten. Dat houdt in dat er minder volume nodig is en dat is weer goed voor bijvoorbeeld het vervoer. Noten zijn dus enorm efficiënt.
Allemaal prachtig dus en het feit dat we steeds meer noten gaan eten lijkt aan te geven dat de boodschap aan het overkomen is.
U las het in de titel al, er is helaas toch weer een 'maar...'.

Heel veel amandelnoten worden in Californië verbouwd en geoogst.  In 14 jaar tijd is de oogst daar verdrievoudigd. Het gaat er dus goed.
Maar het wordt er ook steeds droger.
Steeds meer land wordt ingenomen door plantages met alleen maar amandelnootbomen. Nu moet u weten dat een enkele amandelnoot ongeveer 4  liter water kost...
Het mag wel duidelijk zijn dat minder regen en meer watergebruik door onder andere de amandelnootkwekers een probleem gaat opleveren.
Ze geven de wiettelers de schuld, maar reken eens uit hoeveel water er nodig is voor 1 miljoen kilo aan amandelnoten. Daar kan je een wel heel fors meer mee vullen.
Boeren kopen een stuk land en boren een bron aan die tot wel een kilometer diep kan zitten. Zo'n waterbron kan maar zo een miljoen dollar kosten.
Ze gebruiken het water, tot de bron opdroogt en ze gaan weer verder. Het is het blijkbaar waard, gezien de enorme prijsstijging die we zien bij amandelnoten. De prijs is 400% hoger dan een paar jaar geleden. In totaal is de oogst in Californië nu goed voor een opbrengst van 4 miljard dollar per jaar.
Helaas doen ze weinig tot niets aan duurzame water oplossingen. Dat is een probleem voor de volgende generatie.
Een ander probleem is de daling van de grond. Er is één vallei waar de bodem de laatste jaren bijna 50 centimeter is gezakt. In Groningen  storten er dan huizen in, maar in Californië is men al aan aardbevingen gewend en de huizen zijn zo gebouwd dat ze er tegen kunnen. Wegen en bruggen zijn er minder tegen bestand en geld om die bij te houden is er tegenwoordig ook vrijwel niet meer.
Verbouw je groenten op de velden, dan kan je er voor zorgen dat je niets hebt staan op het heetst van de zomer. Dat kan je een heleboel sproeien schelen. Bij amandelen is er sprake van bomen die er vast staan. Die moet je dus het hele jaar door water geven. De bomen zouden het anders begeven. Zeker richting het watergebruik is dat minder effectief.
Nog een weetje over amandelen uit Californië, Mexico en Canada... De 'gewone' noten, waarvan u denkt dat ze onbehandeld zijn, zijn door een soort pasteurisatie proces gegaan. Dat moet sinds 2007. Dit wordt gedaan met een gifstof en warmte.
Er is geen legitieme gezondheidsreden voor. http://www.cornucopia.org/almonds/
Er is juist door die onnatuurlijke behandeling wel twijfel over de risico's voor de gezondheid. De methode zou juist goed voor de gezondheid moeten zijn, maar ze veroorzaakt net het tegendeel en vormt nu zelf een gezondheidsrisico.


Terug naar de inhoud