Bepaalde soorten voedsel zijn te goedkoop - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Bepaalde soorten voedsel zijn te goedkoop

Eerlijk Voedsel
Gepubliceerd door in Voeding ·
Tags: vetsuikervoedingsstoffen
Als vetten en suikers een stuk duurder zouden zijn, dan zouden we heel wat gezonder leven.
Voedsel was als percentage van ons totale inkomen nog nooit zo goedkoop. Ondertussen zijn we in Europa, net als in veel andere landen, vetter en vetter aan het worden.
We kunnen al die verleidingen van lekker vet en zoet eten maar niet weerstaan.
De Magnum is ondertussen al 25 jar oud. Mijn oudste dochter kwam laatst met een beker ijs van Unilever binnen lopen. 500 gram aan vet ijs...
Gewoon naar binnen lepelen, alsof het niets is.
En dan met het avondeten geen honger meer hebben.
Kortom, die avond is ze met de nodige tekorten aan goede voedingstoffen naar bed gegaan. Nu kan ons lichaam het nodige hebben, maar helaas zien we dat die uitzondering steeds minder een uitzondering wordt. Ons lichaam kent een 24 uur cyclus. Je moet in feite binnen die 24 uur de voedingsstoffen binnen hebben gekregen. Een dag een uitzondering kan je lichaam wel aan, maar als die uitzondering regelmaat wordt, dan gaat het  mis. Gezondheidsklachten, welvaartsziektes en overgewicht, dat zijn de belangrijkste kenmerken van slechte voeding.
Wie zit er tegenwoordig nog onder het ideale gewicht?
De vraag is natuurlijk of dat ideale gewicht ondertussen ook niet al opwaarts is bijgesteld.
Immers zijn er zware commerciële belangen mee gemoeid en de grote bedrijven verdienen meer aan een beker met 500 gram aan vet ijs, dan aan een zak aardappelen en bijbehorende groenten.
Mag u raden waar de meeste reclame euro's in gaan zitten.
Ik ben geen voorstander van veel belastingen, maar een 100% belastingverhoging op vet en suiker zou wel eens een gouden greep voor de maatschappij kunnen zijn. Als gevolg daarvan gaan we beter eten en gaan de medische kosten ook fors omlaag, worden we productiever en gaan  we meer bewegen.
Dit zou wel eens één van de weinige 'goede' belastingen kunnen worden. Ik zou deze graag betalen. Liever dan de enorm hoge belastingen op arbeid. Dat is immers het via belastingen straffen van werk en is dus in alle opzichten een heel negatieve belasting. Werk zou je juist moeten stimuleren, niet straffen.


Terug naar de inhoud