De eetbare tuin - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

De eetbare tuin

Eerlijk Voedsel
Gepubliceerd door in Voeding ·
Misschien was u er nog niet van op de hoogte, maar mijn eigen tuin wordt  een showmodel van hoe iedere tuin een eetbare tuin kan worden.
Nu  heb ik een flinke tuin, maar doordat ik deze in kleinere delen heb  opgezet kan het model toch dienen als voorbeeld voor veel kleinere  tuinen. Zo heb ik op het terras potten staan met daarin in het voorjaar  bloembollen en in de zomer tomaten. Verder heb ik in dat zelfde terras  1,20 bij 1,20 stukken vrijgelaten waarin we letterlijk op de vierkante  meter eetbare planten, kruiden en fruit telen. Verder heb ik in de tuin  een moestuin, maar ik heb ook stukjes tuin waarin aardbeien en  bessenstruiken staan. Ik heb zelfs kleine akkers gecreëerd.
Dit alles  met als basis perma-cultuur. Een methode waarbij je de natuur zoveel  mogelijk de gang laat gaan, binnen een gecultiveerde omgeving. Een beter  bekkende naam is in feite "de eetbare tuin".
Een opzet die in feite iedereen met een tuin of balkon kan beginnen.
Waarom zou je dat doen?
-  Allereerst omdat het gewoon leuk is. Ook in de eetbare tuin kan je  perfect ook bloemen of decoratieve planten plaatsen. Ik heb doelbewust  tussen de eetbare planten en struiken ook planten en bloemen staan die  daar alleen maar staan omdat ze mooi zijn, of omdat de mooi en nuttig  zijn. Bepaalde planten lokken insecten, of houden ze juist weg. Door dat  te combineren met eetbare planten kan je dus een heel handige manier  van insecten en plaagbeheer toepassen. Zonder gif, zonder het massaal  ombrengen van beesten en planten.
Er is geen pasklare oplossing van  combinaties die overal werken. Immers is iedere tuin en iedere bodem  anders, maar is ook ieders behoefte anders.
In de permacultuur  stroming zien we ook mensen die streng in de leer zijn, en anderen die  het wat ruimer nemen. Het is in mijn ogen allemaal goed. De één wil meer  betekenen voor de natuur en legt daar de nadruk, de ander wil meer  opbrengst uit de tuin en legt daar de nadruk.
Voedsel uit de tuin kan, als je er geen gif in gebruikt, veel gezonder zijn en is ook vaak veel lekkerder.
Het  kan ook heel veel geld schelen. Zo hebben wij al maanden geen  aardappels meer hoeven te kopen omdat we 80 kilo aardappels uit de tuin  haalden. De appels zijn nu net op, en van de 700 komkommers zijn nu  alleen nog een paar komkommers op zuur overgebleven. Gisteren aten we  nog een heerlijke rode kool uit de tuin.
De vriezer ligt vol met sperziebonen en we drinken heerlijke muntthee uit de tuin.
Helaas  zijn de spruitjes dit jaar opgegeten door de rupsen, maar de kinderen  wilden dit jaar liever vlinders oogsten... De opbrengst was dus vlinders  en geen spruiten. Op dat vlak won de natuur het van de productie.
Ik  ga nu de planning maken voor de tuin van volgend jaar. Naast en tussen  de vaste planten komen de eenjarige planten. Ondertussen doen de  compostbakken ook hun werk en ligt de moestuin nu onder een flinke laag  mulch bij te komen van een productieve zomer. Daaronder kunnen heel wat  dieren en insecten overwinteren. Ik zag er gisteren ook wat muizen  scharrelen. Dat is dan weer leuk voor roofvogels die daar ook weer een  leuk hapje aan hebben.
Hoewel bij mij zelf de nadruk ligt op  productie, is de tuin nu al een oase in een agrarische woestijn. De  landerijen om ons heen zijn nu allemaal kaal en leeg. De hoop is dat  steeds meer particulieren, maar ook agrariërs inzien dat lokale  productie en bio-diversiteit een enorme meerwaarde heeft. Die meerwaarde  is betere voedingswaarde, geldbesparing, het hebben van een gezonde  hobby en het creëren van oases voor insecten zoals bijen. We zijn als  mensheid extreem afhankelijk van bijen en hun populatie is de laatste  jaren dramatisch afgenomen omdat verschillende soorten gif een  onbedoelde genocide veroorzaakte. De grote producenten van dat gif kon  dat de rozen interesseren, maar ik maak me er niet alleen zorgen over,  ik probeer ook daadwerkelijk iets te doen.
Kijkt u ook op www.perma-cultuur.nl


Terug naar de inhoud