Duurzaam en gezond - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Duurzaam en gezond

Eerlijk Voedsel
Gepubliceerd door in Ziekte ·
We zijn het er eigenlijk allemaal wel over eens dat het beter voor ons  allen is als we minder olie en benzine verstoken. Nu kunnen we zelf  minder gaan reizen, maar zullen we eerst eens kijken naar manieren om  minder olie te verstoken terwijl we er in feite beter van worden?
Dat is immers veel leuker.
Wat we ons bijna nooit realiseren, is dat ons voedsel nogal wat afstanden aflegt.
We eten appels uit Frankrijk, terwijl 'onze' appels vanuit de Betuwe naar Duitsland gaan.
We  eten buiten het seizoen bepaalde groentes, die daarvoor letterlijk van  de andere kant van de wereld moeten komen, of ergens in Europa in een  warmgestookte kas tot groei komen. Met een kleine aanpassing van onze  gewoontes kunnen we heel wat vervoerkilometers besparen.
Als we nu  veel meer zelf voedsel gaan verbouwen, of bewuster lokaal geteeld  voedsel kopen, dan is dat ook nog eens beter voor de gezondheid, want  eigen gekweekte groenten en fruit zijn bij goed beheer veel gezonder, en  het is goedkoper. Daarbij weet ik uit eigen ervaring dat het lekkerder  is en had ik al verteld dat het gezonder is?
Dat laatste is heel  grappig en opmerkelijk. Juist door niet met gif te werken moet de plant  zelf meer afweermechanismes ontwikkelen. De schil van onbespoten  vruchten is daarom goed voor onze gezondheid omdat het ons lichaam ook  helpt het afweermechanisme te versterken.
Zelf hebben we deze week in  het gezin voor het eerst van onze gedroogde munt thee getrokken. Dat  was een groot succes, dus nu zijn we er al uit dat we volgend jaar op  veel grotere schaal verschillende soorten planten voor thee gaan  verbouwen. Nu we het droogproces onder de knie hebben, kunnen we het  namelijk groter inzetten. Ook hebben we afgelopen week voor het eerst  dit seizoen een eigen tomaat kunnen eten. De tomaten waren lastig dit  jaar en ze zijn vrij laat. Ondertussen komen we om in de komkommers,  sperziebonen, rode bieten en aardappelen.
Het leuke is, we hebben een  mooie hobby, we zijn nu flink aan het besparen op boodschapkosten en  het is lekkerder en gezonder. Vooral de thee was een enorme verrassing.  Dat was nieuw voor ons het het is niet te geloven hoe lekker het is. (We  hadden al eerder thee van verse bladeren getrokken, hetgeen prima kan  in het groeiseizoen, maar je wilt straks ook thee in de winter kunnen  drinken.)


Terug naar de inhoud