Het gevaar van monocultuur - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Het gevaar van monocultuur

Eerlijk Voedsel
Gepubliceerd door in Ziekte ·
Als het aan de grootste vijf zadenleveranciers ter wereld ligt, wordt  de vrije wereldwijde handel in zaden aan banden gelegd en volledig in  hun handen gegeven.
Zo wordt volgens hun stelling voorkomen dat  onveilige en zieke zaden in de markt verschijnen... Zo doen de bedrijven  het in ieder geval voorkomen.
Het is complete BS. Immers is de  natuur altijd de grootste leverancier van een grote veriëteit aan zaden  geweest en die biodiversiteit is altijd heel goed gebleken.
  

De grote vijf leveranciers hebben hun commerciële zaden veredeld.  Ze hebben ze in hun ogen beter gemaakt en dus moeten ze er in hun ogen  een octrooi op kunnen vestigen. Hun zaden leveren meer oogst op dan  natuurlijke zaden en dat is in hun ogen dus goed voor de mensheid. Ik  betwijfel vanuit meerdere redenen of het zo is, maar het is hun  stelling. Vanuit die stelling eisen ze dat alle boeren ter wereld  onbeperkt toegang tot deze fantastische zaden moeten hebben. Gelijke  rechten voor alle boeren dus eigenlijk. Vandaar dat de octrooien  wereldwijd moeten gelden en de zaden ook overal verkrijgbaar moeten  zijn.
Dat klinkt zo mooi, maar het houdt wel in dat als het aan de  zadenleveranciers ligt, heel de wereld straks met bijvoorbeeld één  graansoort aan het werk is. Dat is volkomen onnatuurlijk en het maakt de  kans groot dat we ergens in de toekomst een ramp gaan zien zoals de  aardappelziekte in Ierland. Als namelijk die ene graansoort ineens ziek  blijkt te kunnen worden, dan is het direct gedaan met alle graan in de  wereld. De huidige variëteiten verdwijnen en daarmee alternatieven en  soorten die wel bestand zijn tegen een eventuele nieuwe ziekte.
Daarbij  geldt dat deze monocultuur slecht voor de bodem en slecht voor de  natuur is. Ook is het de vraag of deze veredelde zaden wel gezond voor  ons zijn. Al die veredelde zaden verdringen natuurlijke variëteiten en  daarmee ook de kans dat de natuur spontaan met nieuwe soorten komt.
We  zijn overal bijzonder kien op het beschermen van diersoorten, maar over  productieplanten doen we zo moeilijk niet. Niet alleen triest, maar ook  heel gevaarlijk. Monsanto heeft al vaak bewezen een heel slecht bedrijf  te zijn dat letterlijk over lijken gaat als het om winst maken gaat.  Kunnen we dit bedrijf vertrouwen dat het op een eerlijke wijze gezonde  zaden kweekt? Ik denk zelf van niet. Het enige gezonde aan de spullen  van Monsanto is het feit dat ze er een gezonde winst op maken... en  zelfs dat wens ik te betwijfelen.


Terug naar de inhoud