Olijfolie is niet wat het lijkt te zijn - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Olijfolie is niet wat het lijkt te zijn

Eerlijk Voedsel
Gepubliceerd door in Voeding ·
Tags: olijfoliegezondheid
Olijfolie is goed voor de gezondheid... Maar dan moet het wel olijfolie zijn. Dat laatste is lastig, want als je niet zelf een boomgaard hebt en zelf je olijven perst, dan ben je voor de kwaliteit en echtheid van het product afhankelijk van anderen.
In Nederland kennen we het schandaal rondom vlees.
In Italië, waar het leeuwendeel van olijfolie vandaan komt, kennen ze het schandaal rondom olijfolie.
  
We krijgen namelijk rommel toegestuurd.
Olijfolie met daarin chemische rommel om het langer houdbaar, beter gekleurd en vooral ook veel goedkoper te maken.
Sommige olijfolie die we hier kopen is niet eens gemaakt van olijven!
Tom Mueller, een journalist uit New York, tegenwoordig woonachtig in Italië, heeft er flink over geschreven.
In zijn beleving is Olijfolie zoals deze in de Noord Europese en Noord Amerikaanse winkels ligt nog net geschikt als lampenolie.
Het is simpelweg rommel.
Het wordt soms zelfs gemaakt van sojabonen en Canola. Vooral in de  Verenigde Staten is er geen enkele controle op, maar gezien de lakse controles is Europa zal het hier niet heel veel anders zijn. In Italië hebben ze de maffia niet nodig gehad om deze markt compleet te verzieken, net zoals in Nederland ook vrijwel heel de sector was gaan frauderen. Ze moeten wel, want anders kunnen ze niet tegen de extreem  lage prijzen leveren.
Wilt u serieus goed olijfolie, dan zult u moeten kijken of de aanbieder die u op het oog heeft al op de lijst met goede aanbieders staat. Houdt u er rekening mee dat echte olijfolie duur is. Het is ook bperkt houdbaar en kan eigenlijk nooit in een glazen fles zitten.
De lijst met eerlijke aanbieders is mede door Tom Mueller opgezet. Hij is namelijk zelf maar begonnen met een label, want  van de overheid hoef je weinig controles te verwachten.
http://www.truthinoliveoil.com/great-oil


Terug naar de inhoud