Waarom is biologisch ook veel duurder? - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Waarom is biologisch ook veel duurder?

Eerlijk Voedsel
Gepubliceerd door in Voeding ·
Ik koop vlees zo nu en dan bij de boer. Je weet dan wat je koopt, want  je kan bijna het rund kiezen waar je straks het vlees van gaat krijgen.
Toch doen we dat niet dagelijks, want het vlees is veel duurder dan vlees in de winkel.
Dat is bijzonder raar.
Nu,  zult u zeggen, maar een koe zonder rommel op laten groeien kost veel  meer dan een koe een paar weken vetmesten in een te kleine stal.
Ja,  mee eens. Dat deel is inderdaad duurder. Maar er is één onderdeel dat  nog veel duurder is en daar heeft de boer om de hoek geen last van. Dat  deel is het gigantische winstdeel dat de tussenhandel en vooral de  supermarkt voor zichzelf opeist. 40 tot 60% marge voor de supermarkt is  geen uitzondering.
Nu gaat het er bij mij dus niet in dat een boer  die zelf slacht en zelf verkoopt duurder uit is dan de boer die de koe  verkoopt aan de tussenhandel en dan weer met een nieuw kalf begint.
De marge daarop is namelijk flinterdun.
Naar  mijn idee zit de biologische boer ook nog altijd gevangen in het idee  dat biologisch dus ook duurder moet zijn en zijn biologische boeren dus  net zo gehaaid op fors geld verdienen dan welke andere boer dan ook die  zijn beesten of planten vol gif spuit voor maximale geldopbrengst.
Biologisch  is duur is naar mijn idee een verkeerde marketingstrategie die deze  markt heel erg klein houdt. Op die manier moet je wel duur blijven,  omdat je maar een fractie van je producten verkoopt.
Ik zou de  biologische boeren willen oproepen om het eens over een andere boeg te  gooien. Gooi je producten eens in de aanbieding en probeer je markt fors  te vergroten. De bewustwording over de ongezondheid van  supermarktvoedsel neemt enorm toe. De markt ligt er, maar dan moet je  als biologische boer ophouden met belachelijk hoge prijzen te vragen.


Terug naar de inhoud