Hybride zaad is voor luie boeren - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Hybride zaad is voor luie boeren

Eerlijk Voedsel
Gepubliceerd door in Voeding ·
Monsanto levert heel veel hybride zaad. En daarnaast hebben ze heel veel genetisch gemodificeerd zaad, waarbij extra eigenschappen (genen) zijn toegevoegd aan een van de ouderlijnen. Hierdoor wordt de plant bijvoorbeeld herbicideresistent.
Als een boer dit zaad koopt, dan krijgt hij een perfect uniform gewas. Alle planten zijn F1 hybride planten en lijken sprekend op elkaar.
Echter als de boer zelf dat zaad oogst en bewaard om volgend jaar zelf weer uit te planten krijgt hij twee problemen.
Hij krijgt nu in zijn tweede jaar oogst van zijn F2 hybride zaad een gewas wat extreem variabel is.
Grote planten, kleine planten, niets lijkt op elkaar. Alles is mogelijk wat tussen beide oorspronkelijke vader en moeder lijn mogelijk is. Kortom de boer krijgt geen uniform gewas en kan een zeer slechte oogst verwachten.
Hij mag van Monsanto NIET zomaar de extra genetische eigenschappen gebruiken in zijn planten voor het nieuwe seizoen. Er zijn patenten op die eigenschappen waardoor de boer juridisch een groot probleem zou hebben.
Een keuterboer in bijvoorbeeld Costa Rica wil het liefst gewoon zaad dat hij volgend jaar weer kan oogsten en opnieuw gebruiken voor het volgende seizoen. Hij kan dan selecteren op die plant die op zijn grond heel goed groeit. Op die manier kan een slimme boer zijn gewas steeds meer aanpassen aan zijn unieke omstandigheden. Vroeger was natuurlijk al het zaaigoed gewoon zaad. Hybride zaad is in feite een trucje van de zaadveredelingsbedrijven om ervoor te zorgen dat elke boer elk groeiseizoen weer al zijn zaaigoed nieuw (en bij hen) moet kopen.
Tomatenzaad F1 hybride is per gewicht trouwens duurder als goud.
F1 hybride zaad is goed voor luie boeren die standaard veel kunstmest en herbiciden spuiten. Ze krijgen dan een gegarandeerde opbrengst die hoog is. De investeringen zijn echter ook hoog. Het is vooral geschikt voor grote boeren met veel grond en machines.
Voor kleine boeren is het een gruwel.
Nadeel van hybride planten is dat het stuifmeel van genetisch gemodificeerde planten overgebracht wordt naar andere akkers waar normaal gewas op staat.
Het is al veel voorgekomen dat een controle onderzoek op genetisch gemodificeerde eigenschappen inderdaad bleek uit te wijzen dat er door  die (biologische) boer vervuiling in zijn gewas op was getreden.
Dat heeft in de USA tot een aantal gruwelijke rechtzaken geleid. In Europa zijn ze gelukkig slimmer, en weten heel goed het onderscheid te maken (namelijk alleen de vrucht of het zaad (van graan bv) is dan genetisch gemodificeerd, en niet de ouderplant.


Terug naar de inhoud