Is vlees wel essentieel? - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Is vlees wel essentieel?

Eerlijk Voedsel
Gepubliceerd door in Voeding ·
In de reactie van Jeroen van Leeuwen op jouw uitstekende artikel Minder Vlees Eten vallen mij 2 regels op:
"Het eten van vlees is essentieel voor het lichaam"
"Al met al is het essentieel om vlees te eten"
Dit is natuurlijk nonsens.
Dat vlees eten absoluut niet nodig is om gezond te leven, wordt natuurlijk al duidelijk bewezen door de vele honderden miljoenen vegetariers en veganisten in de wereld (alleen in Nederland al bijna 1 miljoen). Voor die mensen die nog niet overtuigd zijn, hierbij enkele van de vele topsporters die vegetarisch leven.
Bill Pearl (Mr. Universe  Bodybuilder), Billy Jean King (Tennis), Carl Lewis (Hardloper), Martina Navratilova (Tennis), Edwin Moses (Hordenloper), Boris Becker (Tennis), Dave Scott (6 keer Iron Man Triatlon Winner), Paavo Nurmi (Hardloper en Speerwerper), Tom Boonen (Wielrenner), Maarten Tjallingii (Wielrenner), David Zabriskie(Wielrenner), Peter Winnen (Wielrenner), etc.
De voordelen van geen vlees eten:
De mensen zouden veel gezonder zijn. Darmkanker zou vrijwel tot het verleden behoren. Borstkanker zou 50 % minder voorkomen. Doordat de (westerse-)mens veel minder last zou hebben van overgewicht, zouden de daaruit voortkomende ziektes als diabetes zeer veel minder voorkomen.
De mensheid zou niet meer bang hoeven te zijn voor de uitbraak van een vogelpest pandemie omdat er vrijwel geen contact tussen vogels en mensen zou zijn. Ook zouden we geen kans meer lopen op Creutzfeld-Jacob (en wellicht dementie ?), salmonella besmetting en de gevolgen van de MRSA bacterie.
Het probleem van het broeikaseffect zou voor een groot deel opgelost zijn! De intensieve veeteelt is verantwoordelijk voor 20% van de uitstoot van broeikasgassen.
Zure regen zou tot het verleden behoren.
Er zou zoveel landbouwgrond (welke nu gebruikt wordt voor veevoer) vrijkomen dat het honger probleem geheel opgelost zou zijn.
Er zou een eind komen aan de verzuring van de bodem welke veroorzaakt wordt door dierlijke mest.
De enorme verspilling van drinkwater zou tot het verleden behoren.
99% van het dierenleed in deze wereld zou verdwenen zijn.
De ontbossing welke het gevolg is van de steeds stijgende vraag naar landbouwgrond voor veevoer zou stoppen.
De biodiversiteit zou behouden blijven.
De enorme kosten verbonden aan het "ruimen" van dieren bij iedere uitbraak van varkenspest, BSE, vogelpest, blauw tong, etc. welke uiteindelijk voor rekening van door de belastingbetaler komen, zouden verdwijnen.
Aan het uitroeien van vele vissoorten zou een eind komen.
De "nadelen":
De vleeseters zouden het lekkere smaakje van vlees op hun tongetjes moeten missen totdat de voedsel industrie er in slaagt om dat zelfde smaakje aan plantaardige producten toe te voegen.

Hartelijke groeten,
Frank


Terug naar de inhoud