Laat 2014 het jaar van de moestuin worden! - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Laat 2014 het jaar van de moestuin worden!

Eerlijk Voedsel
Gepubliceerd door in Voeding ·
Tags: moestuinvoedselbieten
Vooral mensen die krap bij kas zitten, zouden in 2014 wat mij betreft heel bewust moeten inzetten op het zelf verbouwen van voedsel.
Zelfs op balkons is het mogelijk om met potten te werken en toch een flinke oogst te realiseren.
Heeft u een tuin, reserveert u dan in 2014 eens bewust een stukje van uw tuin voor wat groenten en fruit.
Niet alleen is het leuk, maar het is daarbij (als u goede en onvergiftigde grond heeft) gezond en goedkoop.
U kan uzelf een flinke som geld besparen door eigen tomaten, sla, komkommers, aardappelen, sperziebonen, kolen, bieten, aardbeien etc. te verbouwen. Je kan potten ook boven elkaar tegen een muur aanzetten... Heeft u dus weinig ruimte, denk dan ook verticaal.
  

Ik heb zelf wel de ruimte en heb afgelopen zomer al mogen  genieten van een enorme opbrengst. Zo eten wij zelf in het gezin nog  altijd van de aardappelen die we afgelopen zomer geoogst hebben. Ook  aten we deze week nog van de ingevroren sperziebonen. We drinken munt  thee uit de tuin. En in feite zijn we als voedselproducenten nog maar  net begonnen.
Pas afgelopen jaar heb ik de nodige fruitbomen gepland.  Ook heb ik nu verschillende soorten bessenstruiken gepland. Aankomende  zomer zal daar de eerste oogst van gaan komen.
Nu kreeg ik als commentaar bij de welzijnstichting dat het kopen van  potten, potaarde etc allemaal ook geld kost. Dat klopt, als je alles  nieuw wilt hebben. Maar bij de lokale kringloopwinkel is het al veel  goedkoper te krijgen en bij veel particulieren en bedrijven staan heel  veel potten ongebruikt. Net zoals we zaden kunnen ruilen, kunnen we ook  potten en aarde met elkaar ruilen. Zo ook met aarde. Wat de één over  heeft, kan de ander soms gratis ophalen.
Het probleem is niet zo zeer  geld. Het probleem is dat we elkaar niet goed genoeg kennen om  makkelijk met elkaar te delen of ruilen.
Armoede in de samenleving is  dus vooral ook een gevolg van het feit dat we elkaar niet meer kennen.  Iemand die geen werk meer heeft en dus als werkloos geldt, heeft veel  tijd. Tegelijkertijd zijn er heel veel gezinnen waar zowel vader als  moeder keihard moeten werken en nooit tijd hebben.
Waarom zien we daar als samenleving de potentiële kans niet?
Denk aan: Boodschappen doen, koken, tuin onderhoud, moestuin  onderhouden, verkopen moestuin producten, en ga maar door. Door samen te  werken kan ook iemand die tijdelijk geen 'werk' heeft een goed inkomen  verkrijgen. Het gaat er alleen om creatiever te worden met de  mogelijkheden die we eigenlijk samen al hebben. Wie een drukke baan  heeft, kan dan thuis ook veel meer tijd vinden om met bijvoorbeeld de  kinderen door te brengen.
Liggen er in uw woonplaats stukken grond braak? Vraag de gemeente of  de grondeigenaar gewoon brutaal of u zo lang de grond mag bewerken en er  een moestuin mag vestigen voor de tijd dat er toch niets anders op die  grond gedaan wordt. Zo heeft u wel de voordelen, maar niet de kosten van  de grond! Het argument van geen geld, geen grond etc is dan ook  vervallen. Met een beetje creativiteit is er veel meer mogelijk dan we  nu doen. We moeten ook niet zo bang zijn om initiatief te nemen.
Ik  ben zelf vrijwilliger bij een nieuw lokaal initiatief in Best en  Oirschot. Misschien ook iets voor bij u in de stad of het dorp? www.beursvloer.org


Terug naar de inhoud