Minder vlees eten - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Minder vlees eten

Eerlijk Voedsel
Gepubliceerd door in Voeding ·
Tags: vleesvoedenproducerenmilieu
Er zijn een aantal redenen te noemen waarom we minder vlees zouden moeten eten.
Om maar met een heel legitieme reden te beginnen, het kweken van vlees is heel inefficiënt. De beesten eten enorme hoeveelheden graan en maïs en belangrijk ook, produceren zeer veel schadelijke stoffen vanuit bijvoorbeeld de winden die ze laten en de mest die ze produceren. De wereld is te klein om alle monden te blijven voeden als we allemaal evenveel vlees als in Amerika en Europa willen eten.

Maar dat is dan nog alleen maar het milieu en de voedselproductie waar we het over hebben.
Vlees is tegenwoordig ook nog eens ongezond.
Tenminste, in de enorme hoeveelheden en de kwaliteit die wij tegenwoordig tot ons nemen. Eén tot twee keer per week vlees eten is prima. Maar wij eten tegenwoordig iedere dag veel vlees. En dan praat ik ook nog eens over in feite heel veel vlees. Dat is een enorme overkill.
Vlees geeft ons een enorme hoeveelheid energie die heel langzaam door het lichaam wordt opgenomen. Ideaal dus als je lange tochten per voet gaat maken...
Maar die lange uitputtende tochten te voet maken we tegenwoordig niet meer. We gaan niet met een groep een week op jacht om ver weg in de bossen met pijl en boog op een paar herten te jagen.
We hebben dus al die  energie niet nodig. We nemen veel efficiënter en sneller energie uit groenten, fruit, granen en noten op. Vooral noten zijn een zeer energierijke bron. We zouden als mensheid veel meer noten moeten eten.
Als uw moeder veel vlees gegeten heeft tijdens de zwangerschap, dan ging dat voor de mannen onder ons ten koste van enkele belangrijke zaken...  Welke zaken? U hoort het hier van de arts, helemaal aan het einde van zijn betoog!
http://www.therealfoodchannel.com/videos/dairy-foods/the-shocking-truth-about-dairy.html
Hij is overigens wel heel fanatiek. Ik denk dat de waarheid toch iets meer in het midden ligt. Toch is het goed om ook eens te horen dat het anders kan, en anders moet. Uiteindelijk was ook een manager van Campina het vorig jaar met me eens dat de huidige weg die we lopen tot een probleem gaat leiden. Er moet in de toekomst iets dramatisch veranderen, willen we alle mensen kunnen blijven voeden.


Terug naar de inhoud