Over vlees en vet (binnengekomen artikel) - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Over vlees en vet (binnengekomen artikel)

Eerlijk Voedsel
Gepubliceerd door in Voeding ·
Tags: vleesvetlichaamkoolhydraten
Geschreven door Jeroen van Leeuwen.
 
Hoi Tom,

Ik heb zojuist het stuk gelezen inzake de vleesconsumptie en ook hier wil ik wel wat opmerkingen plaatsen.

je hebt inderdaad gelijk als je zegt dat het onmogelijk is om alle mensen in de wereld dezelfde hoeveelheid vlees te geven zoals wij nu hier doen. Vraag is echter of dit probleem ontstaat door een tekort aan vlees of  een teveel aan mensen.

Ikzelf denk toch het laatste. Veel vlees eten is voor het lichaam namelijk totaal geen probleem, zolang je geen bestaande nierziekten- of afwijkingen hebt. Daarbij ook vermeld dat het vlees onbewerkt moet zijn en grasgevoed (= biologisch). Gezonde nieren kunnen de hoeveelheid eiwitten makkelijk verwerken en een teveel aan eiwit wordt omgezet in glucose en dan (eventueel) vet. Probleem is meer dat de menselijke populatie is geëxplodeerd door de introductie van granen en suiker (en de olie om via productieprocessen snel en goedkoop inferieure voedingsbronnen te creëren).
  
Het eten van vlees is essentieel voor het lichaam, koolhydraten absoluut niet (op de voorraden glycogeen na, de opslagvorm  van koolhydraten in de spieren en de lever bestaat niets in het lichaam uit koolhydraten, terwijl alles uit eiwit of vet bestaat). Overigens levert vlees nauwelijks energie: biefstukje van 100 gr levert 115 kcal, terwijl 100 gr volkorenbrood 208 kcal en 100 gram rijst 370 kcal levert. Daarnaast is bijna alle energie afkomstig van eiwit, welke als herstelcomponent gebruikt worden en niet als energie.

Daarnaast  nemen we ook niet efficiënter energie op uit groenten, aangezien hier  nauwelijks energie inzit en door de vezels, kost het het lichaam vaak meer energie om het te verbranden dan dat er vrijkomt. Bij fruit ligt het iets anders, aangezien er fructose inzit.

Jouw suggestie om noten te eten is ook niet het beste. Het levert weliswaar veel energie door het vetgehalte, maar het bevat een incompleet aminoprofiel (overigens zijn pinda's geen noten, maar peulvruchten). Dit wil zeggen dat noten eten bij een voldoende vleesiname op zich niet zo slecht is, maar er zijn betere vormen.

Om namelijk ook maar meteen een andere mythe te doorbreken: verzadigd vet is zeer goed voor je, vooral als het van dierlijke producten komt. Verzadigd vet geeft snel energie  en bevat flinke hoeveelheden cholestorol (weer een andere mythe), welke zeer belangrijk zijn voor je lichaam. Niet voor niets maakt je lever, wanneer je geen cholesterol via je voeding binnenkrijgt, 3 gram van het goedje per dag aan.
Binnen het lichaam zijn alle celmembramen gemaakt van cholesterol. De hersenen functioneren op cholesterol (en minimaal glucose of ketonen). Een verminderde cholesterolinname kan leiden tot geheugenverlies en alzheimer. Wellicht is een verminderde inname van verzadigd vet sinds de jaren 80 ook de reden voor het veelvuldig voorkomen van ADHD tegenwoordig.
De connectie tussen cholesterol en hart- en vaatziekten is ook nooit aangetoond. Sterker nog hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door de excessieve inname van plantaardige oliën. Deze bevatten grote hoeveelheden omega 6 vetten welke zeer ontstekingsbevorderend zijn (dus ook de binnenkant van de vaatwanden) itt omega 3 welke ontstekingsremmend zijn.
Neem daarbij een gigantische inname van (geraffineerd) voedsel dat grotendeels uit koolhydraten bestaat en derhalve iedere keer een insulinerelease van de alvleesklier tot gevolg heeft en je hebt een ideale combinatie die kan leiden tot aderverkalking en uiteindelijk een hartinfarct. Insuline is namelijk ook zeer ongezond voor het lichaam en leidt ook tot ontstekingsreacties.
Overigens is het in bovenstaande situatie een voorwaarde om tot een hartinfarct te komen ook dat het gehalte van het goede cholesterol (HDL) laag is. Is dit niet het geval dan zal dit HDL het eventuele LDL (slechte cholesterol) dat aan de geïrriteerde vaatwanden is gehecht gewoon opruimen en is er geen probleem.
Zijn de vaatwanden in orde dan is het cholesterolgehalte al helemaal niet meer relevant, omdat het zich niet kan hechten aan het gladde oppervlakte van vaatwanden.
Al met al is het essentieel om vlees te eten en veel verzadigd vet en GEEN koolhydraten te eten. Naast vlees is dan ook eieren een zeer goede  bron van voeding. Ikzelf consumeer er 8-10 per dag en nee mijn cholesterolgehalte is 5,6 met een zeer goed gehalte HDL en een laag gehalte triglyceriden.
Naast het eten van vlees is ook het gebruik van biologische kokosolie zeer aan te bevelen. Hoog gehalte verzadigd vet, maar daar het  laurinezuur is, zeer makkelijk op te nemen.
Overigens is zuivel, zoals je eerder vermeld, niet het meest bevorderlijke voor je, maar daar zou wel de kanttekening bij geplaatst moeten worden, dat wanneer het rauwe melk betreft deze niet zo slecht voor je is en dat wanneer de zuivel gefermenteerd is (ofwel de lactose is verdwenen) het zelfs een goede bron van energie kan zijn (neem harde kazen. Hoe langer gerijpt hoe beter)
Als laatste nog een opmerking over energie. Heel de discussie over hoeveel energie je per dag mag eten is, wanneer je geen koolhydraten eet, een non discussie. Het lichaam is te complex om op die manier te werken. In een goede situatie, maakt het helemaal niet uit hoeveel kcal je binnenkrijgt, je lichaam is namelijk in staat om zich te ontdoen van vet wat je eet en wat niet nodig is. Dit verlaat zonder verbrand te worden het lichaam en heeft derhalve geen effect.
Daarom is het bovenstaande manier van eten ook zo perfect: voedsel krijgt smaak doordat het vet bevat en je kunt er zoveel van eten als je wilt en toch slank blijven.
Ik hoop dat je bovenstaande hebt willen lezen en het je er toe getriggerd er over na te denken.
Ik was hierboven nog een klein ding vergeten wat betreft de cholesterol: en dat is dat cholesterol de grondstof is van een groot aantal hormonen.

Mocht je nog wat linkjes willen hebben:

cholesterol: http://jessevandervelde.com/de-ongegronde-opvattingen-over-cholesterol-kunnen-nadelige-gevolgen-hebben-voor-uw-gezondheid/

verzadigd vet: http://www.leefbewust.com/themas/hersenvoer.html

eiwit: http://www.salusi.nl/teveel-eiwitten-wat-gebeurt-te-veel-eiwit-eet/

Uiteraard is dit een eenzijdige visie, maar net als jij stelt, is is het niet van belang om lezers van het gelijk te overtuigen, maar om mensen een andere kant te laten zien, zodat ze zelf een conclusie kunnen trekken.

Ik  doe zelf veel aan krachttraining en ik heb alles zelf toegepast: de enige manier om gezond slank te blijven zonder dat je op de hoeveelheid voeding hoeft te letten is een paleodieet, want daar komt dit alles eigenlijk op neer.

Jeroen van Leeuwen
----------------
Er zijn heel wat reacties op het artikel binnengekomen. Degene die ik mag plaatsen vindt u hieronder:
Het uitgebreide stuk wat door een lezer is ingezonden is heel wijs én het is nog waar ook.
Ieder zijn eigen waarheid zou je zeggen maar in dit geval kun je er niet omheen. Bovendien zijn er genoeg onderzoeken die dit onderbouwen.
Uit eigen ervaring pas ik al 2 jaar stapsgewijs datgene toe wat in het geschreven stuk staat en bloeduitslagen zijn de feiten die deze uitspraken bevestigen. Van bloedsuikers tot cholesterolgehaltes, als bloeddruk etc. Van een ernstige diabeet (erfelijk geval met enig overgewicht) naar een gecontroleerde diabeet die het roer heeft  omgegooid. Niet door light-producten te eten, wat funest is voor je lichaam behalve voor de voedingsmiddelenindustrie maar door eiwit en vetrijk te eten met héél weinig koolhydraten en suiker. Ik moet toegeven dat het in je hoofd een hele ommezwaai is want het wordt ons met de  paplepel ingegoten om weinig vet te eten maar als iedereen dit  stapsgewijs zou gaan volgen heeft dit enorme economische voordelen. Denk alleen maar aan de zorg waar we minder gebruik van gaan maken, voordeliger voor onze portemonnee omdat je per saldo minder eet qua  hoeveelheid en minder slechte etenswaren koopt en een energieniveau waar je U tegen zegt.
Leuk dat je dit bericht hebt geplaatst, een eyeopener voor ieder.  
Met vriendelijke groet,
Ineke
----------------------
Interessant het artikel van Jeroen van Leeuwen. Hij heeft gelijk dat witte koolhydraten, aardappelen, wit brood, witte pasta, witte rijst, niet goed zijn. Maar rauwe melk is niet beter dan gepasteuriseerde melk. Je kunt de wetenschappelijke argumenten hier lezen: http://skeptoid.com/episodes/4383 Het paleo-dieet is een mythe en heeft geen wetenschappelijke basis: http://tv.greenmedinfo.com/debunking-the-paleo-diet-ted-talk/ Voor veel wetenschappelijk onderbouwde info over voedsel zie: http://www.drfuhrman.com Ik probeer de methode van dr. Fuhrman te volgen maar eet wel af en toe pasta of aardappelen. Met vriendelijke groet, Rene 
-----------------------------

Ik heb dat bericht gelezen en wist niet wat ik zag. Ik ben het niet eens met de schrijver. Ik was tot 3 jaar geleden heel gezond. Nooit long- of hartproblemen, altijd ideale bloeddruk (ik drink en rook niet, ook nooit gedaan) Af en toe wat sporten en vooral veel beweging in mijn dagelijks werk. Toen heb ik op mijn 63 ste alvleesklier kanker gekregen (endocrine kanker). (alvleesklier noemen ze bij ons pancreas) Het kankergezwel, een ei groot, is samen met de pancreaskop verwijderd waardoor er nog maar de helft aanwezig is. Dat overgebleven stuk werkt nog maar maakt onvoldoende insuline aan om de glucose in het bloed op peil te houden. Insuline kan schadelijk zijn maar niet in de context zoals hij beweert. Ik ben ondertussen wel ervaringsdeskundige. Ik moet 4 keer per dag prikken en de clucose in het bloed meten. De onderwaarde is 70 milligram per... de bovenwaarde 180 milligram en daartussen moet het blijven. (ik ben niet helemaal zeker, ik dacht xx milligram glucose per dl bloed) Als ik zak richting 70 mg krijg ik een slap gevoel in de benen en op 65 beginnen mijn handen te beven zoals een halzheimer patient. Er begint zich dan ook een sterk concentratie verlies op te treden. Dan moet ik heel dringend iets eten of drinken met koolhydraten. Onder de 50 krijgen de hersens te weinig voeding en ga je bewusteloos. Het lichaam heeft dus echt wel koolhydraten nodig. Een gezond lichaam vangt dit meestal zelf op maar iedereen kent wel dat gevoel van een appel-flouwte, vlug iets zoet eten en het is voorbij. Een gezond lichaam vangt dit echter zonder eten ook wel op. Een diabetes patiènt niet, die moet tijdig bijvullen. Ik ga regelmatig over de 180, dan moet ik insuline bijspuiten om onder de grens te geraken omdat mijn eigen pancreas niet kan volgen. Een gezond lichaam kan veel aan en regelt bijna alles zelf maar je weet het niet altijd als het nooit gecontroleerd wordt. Er zijn mensen die geen weet hebben dat ze diabetes hebben en regelmatig over de 400 staan, dat voel je niet, dat is pas gevaarlijk. Als dat jaren duurt (en dat gebeurd vaak) krijg je problemen van dichtslibben vaar fijne haarvaatjes in de tenen, de vingertoppen het netvlies in de ogen en in levensnoodzakelijk organen. Deze mensen produceren meestal nog voldoende insuline maar de kwaliteit is zo slecht dat die zijn werk niet meer naar behoren doet (ouderdoms diabetes) Er zijn drie types diabetes Type 1,  bijna altijd bij jonge mensen, dit is een auto immuunziekte, de insuline cellen worden door het eigen afweersysteem afgebroken Type 2   ouderdomsdiabetes, hierboven summier beschreven Type 3   secundaire diabetes, zoals bij mij wanneer een deel of de volledig pancreas operatief verwijderd werd Gelukkig zijn de behandelingsmethoden de laatste jaren heel sterk verbeterd en minder belastend voor de patient. Ik ben geen vleeseter, max 30 à 50 gram per dag en ik mis het niet. Maar zonder koolhydraten gaat het voor mij echt niet (vroeger ook niet). Ik eet niet meer op hongergevoel maar op de juiste inname van het aantal koolhydraten (soms vervelend maar het kan niet anders). Daardoor ben ik ook tot het besef gekomen dat wij westerlingen geen honger kennen maar dat veel eten (vlees en vet = smaakmakers) het gevoel versterken van goesting hebben in (te) veel eten. Deze laatste 3 jaar heb en had ik nooit last van honger, wel goesting om meer te eten maar doe dat niet. Mijn gewicht staat al 3 jaar stabiel met een BMI van 24 à 25. Om gezond te leven hebben we van alles nodig wat maar met mate en vooral puur zonder te veel beweringen. Ik hoop je niet verveelt te hebben met dit bericht maar kon het niet laten antwoord te geven hierop met mijn eigen ervaringen. 
---------------------------

Ik wil even reageren op het verhaal van Jeroen van Leeuwen over voeding en met name verzadigd vet en cholesterol.
Of alles wat hij te berde brengt correct is, weet ik niet maar wat hij zegt over verzadigd vet en cholesterol is m.i. helemaal waar.
Zie de boeken 'De cholesterolleugen' van prof Walter Hartenbach, Duits hart- en vaatchirurg, 'De cholesterolhype' van Malcolm Kendrick, Schotse arts, die
vele (quasi)wetenschappelijke onderzoeken tegen het licht heeft gehouden en ondeugdelijk heeft bevonden, 'Fat and cholesterol, good for you' van de Deense cardioloog en onderzoeker Uffe Ravnskov en het proefschrift van de in maart 2012 gepromoveerde arts Remko Kuipers die onderzoek heeft gedaan naar verbanden tussen ons eetpatroon en welvaartsziekten. (proefschrift: 'Fatty acids in human evolution: contribution to evolutionary medicine'. In een door hem geschreven artikel in het tijdschrift Frontier zegt hij o.a.: "Sterker nog, de beschikbare studies die met verzadigd vet zijn verricht laten geen gezondheidsrisico's zien. Evenzo wordt in toenemende mate betwijfeld of een hoog serum cholesterol per se eigenlijk wel zo'n groot risico is zoals dat sinds de jaren vijftig naar het publiek is gecommuniceerd."
Dat dit voortschrijdend inzicht vele cardiologen nog niet heeft bereikt heb ik zelf ondervonden toen ik op eigen gezag stopte met het slikken van statines die bedoeld zijn om het cholesterolniveau te verlagen, enerzijds vanwege de inzichten van Kendrick, Hartenbach en Ravnskov, anderzijds vanwege het diabetesbevorderende effect dat ervan uitgaat. Men wenst er niet over te praten met de patiënt, die immers geacht wordt domweg alle richtlijnen van de dames en heren medici te volgen. Mijn advies: zorg dat je zelf de regie zoveel mogelijk houdt, verzamel zelf informatie en maak je eigen afwegingen.
Vriendelijke groet,
Léon


Terug naar de inhoud