Portugal zet in op agrarische groei - Artikelen Eerlijk Voedsel - Eerlijk Voedsel

Ga naar de inhoud

Portugal zet in op agrarische groei

Eerlijk Voedsel
Gepubliceerd door in Voeding ·
In Portugal is 'tuinieren' en kleinschalige landbouw enorm populair  geworden. Werklozen volgen massaal cursussen in het op kleine schaal  verbouwen van klein fruit en groenten.
Als reden wordt de crisis  gegeven. Er is geen werk, maar er is in Portugal door de lage  bevolkingsdichtheid land genoeg. Ook is het klimaat helemaal zo slecht  nog niet.
Zelf groenten en fruit verbouwen is veilig en goedkoop en  levert een daginvulling op en je hebt dan wat om te kunnen ruilen.  Werkloos thuis zitten levert niets op, want uitkeringen zijn in Portugal  karig.
De crisis is dus een stap terug naar de natuur. Men wil weer  leren wat grootouders nog konden, namelijk het eigen voedsel verbouwen  zodat je minder afhankelijk bent en minder geld nodig hebt.
In Nederland kennen we dat stapje terug naar de natuur ook, maar hier  wordt de stap vooral richting wietkwekerijen op zolder gezet. We hebben  hier minder ruimte en er is enorm veel vraag naar wiet. Ik wil het niet  goedpraten, maar het is wel marktwerking.
Ik begrijp nog altijd niet waarom de Nederlandse staat hier geen legalisatie inzet, zodat eea ook belast kan worden.
We  doen net alsof wiet zo enorm schadelijk is, maar alcohol en tabak roken  is net zo schadelijk. Maar goed, daar ging het hier niet over.
In Portugal doen bedrijven die cursussen rondom het verbouwen van  groenten en fruit het heel goed. Aankomende zomer zal het aantal  groenproducten uit Portugal enorm toenemen. Het meeste zal echter dienen  voor eigen gebruik. Wil men namelijk eten, dan zal er zelf geproduceerd  moeten worden. Het gaat namelijk niet goed met de economie van  Portugal.
Eigen producten zijn daarbij over het algemeen gezonder dan  producten vanuit de massale teelt door multinationals. Het zal dus ook  wat doen aan de verbetering van de gezondheid van de Portugezen. Vooral  obesitas zal hierdoor wel eens flink kunnen afnemen. Het is een  dubbelzijdig zwaard. Meer bewegen door activiteiten in de moestuin en  gezonder eten... De crisis is niet op alle fronten slecht voor ons.
Ik  denk dat deze trend naar eigen voedsel kweken Europabreed gaat opkomen.  Ze is een goede zaak. Vandaar ook mijn eigen initiatief www.perma-cultuur.nl


Terug naar de inhoud